Kiezen voor de beste behandeling van slokdarmachalasie bij kinderen

Slokdarm-achalasie is een heel zeldzame ziekte die bij 5-10 kinderen in Nederland per jaar wordt vastgesteld. De spier aan de onderkant van de slokdarm ontspant niet meer, waardoor eten in de slokdarm vast komt te zitten en niet meer verder kan naar de maag. De kinderen hebben pijn bij het slikken en steeds meer klachten. Worden deze kinderen niet behandeld, dan is voedsel toedienen via een sonde de enige optie.

Behandelingen

De standaardbehandeling is momenteel het plaatsen van een ballonnetje in het onderste deel van de slokdarm, ook wel een ballondilatatie genoemd. Door het ballonnetje op te blazen rekt de spier op en is er weer een doorgang naar de maag. Deze kijkoperatie is in 45-50% van de gevallen effectief en het resultaat is vaak van korte duur. Kinderen met de slokdarm-achalasie ondergaan deze behandeling vaak meerder keren

Een andere behandeling, met kans op 80% succes, is een operatie waarbij de spier in onderste deel van de slokdarm wordt ingesneden en daardoor minder verkrampt: de Hellers-myotomie. Helaas geeft deze operatie veel complicaties en een lange ziekenhuisopname

Er is een nieuwe behandeling ontwikkeld die de voordelen van de beide behandelingen combineert. Met een kijkoperatie wordt de spier in het onderste deel van de slokdarm ingesneden, waardoor deze minder verkrampt. Deze POEM-behandeling is succesvol bij volwassenen. De onderzoekers denken dat ook kinderen met deze behandeling voor lange tijd van hun klachten af zijn.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek vergelijken de onderzoekers bij kinderen met slokdarm-achalasie de effectiviteit van maximaal drie ballondilataties met de POEM-behandeling. De kinderen die meedoen worden tot een jaar na de behandelingen gevolgd. Dan wordt het resultaat bekeken. De onderzoekers verwachten dat de resultaten artsen helpen in de toekomst een beter advies over de behandelkeuze te kunnen geven.

Wat is er bijzonder aan het onderzoek?

Omdat slokdarm-achalasie zo zeldzaam is, doen aan dit onderzoek 15 ziekenhuizen uit Europa, Australië en de Verenigde Staten mee.

Wat levert het onderzoek voor patiƫnten op?

Dit onderzoek laat zien wat de beste behandeling is voor kinderen met slokdarm-achalasie. Het effect van de verschillende behandelingen wordt duidelijk, waardoor de arts samen met de ouders van het kind een betere keuze kan maken voor de behandeling. Hopelijk zorgt dit voor minder onrust en onzekerheid bij de ouders.

Wie voeren dit onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderstaande onderzoeksteam onder leiding van dr. Michiel van Wijk, Kinder -MDL arts in het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC.

Onderzoeksteam (Nederland):
drs. Carlijn Mussies; PhD kandidaat Kinder-MDL, Amsterdam UMC, Amsterdam
dr. M. P. Michiel van Wijk; hoofdonderzoeker, Kinder-MDL arts; Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC, Amsterdam
prof dr. M.A. Benninga, Kinder-MDL arts; Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC, Amsterdam
prof dr. P. Fockens, MDL arts, Amsterdam UMC, Amsterdam mw. drs. B. Bastiaansen, MDL arts, Amsterdam UMC, Amsterdam
prof dr. A. Bredenoord, MDL arts, Amsterdam UMC, Amsterdam