Afgeronde projecten

For Wis(h)dom heeft onderstaande projecten met veel plezier ondersteund. Het is geweldig om te zien dat mede door onze bijdrage deze projecten een stap verder zijn gekomen, maar ook nog steeds voortduren. Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen en hopen de resultaten te vernemen van de onderzoekers en ook via deze website kenbaar te maken.

Poep als medicijn voor buikpijn

Ongeveer 1 op de 5 schoolgaande kinderen heeft last van chronische buikpijn, met schoolverzuim als gevolg. De oorzaak is nog onvolledig begrepen, maar er wordt aangenomen dat er niet 1 maar meerdere factoren een rol spelen, waarbij er een complex samenspel is tussen genetische, psychosociale en lichamelijke factoren.

Opsporen van leverschade bij kinderen met obesitas

Obesitas op de kinderleeftijd komt steeds vaker voor. In Nederland zijn er momenteel 120.000 kinderen met obesitas. Obesitas geeft vaak gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd maar soms ook al kinderleeftijd. Een van de minder bekende gezondheidsproblemen bij obesitas is leververvetting. Deze aandoening kan al op jonge leeftijd optreden en in sommige gevallen al leiden tot ernstige leverschade op kinderleeftijd.